Lev modigt!

Från självkritik och Jante till kraft och självkänsla på nio veckor – kurs för kvinnor

Tänk dig ett liv där du har en sund balans mellan dina behov och andras. Där dina önskningar och drömmar får ta plats och blomma. Där du står upp för dina åsikter och värderingar och säger ifrån om någon försöker trycka ner dig eller hämma dig på olika sätt. Där du slutat anpassa dig till det som andra förväntar sig. Där du har en sund självkänsla, självrespekt och kraft. Där andra lyssnar på dig, respekterar dig och godtar dina gränser.

Ett sådant liv är möjligt! Men för många kvinnor är det tvärtom. Vi är sällan viktigast i våra liv. Vi låter andras behov och önskningar ständigt komma före de egna. Och vi anpassar oss för att bli accepterade och passa in. Vi behöver mod för att kunna leva och vara som vi vill, med all kraft, värme, kompetens och passion som vi har inom oss.

Du är inte ensam om att känna att du saknar mod att ta plats i ditt liv - på riktigt. Vi kvinnor är ofta uppfostrade, medvetet eller omedvetet, till att anpassa oss till andra och vara till lags. Vi ska stå tillbaka och fokusera på samarbete och relationer, redan som små flickor.

I största delen av kvinnors liv får vi mest bekräftelse när vi är söta, snälla och duktiga. Och inte tar för mycket plats eller är FÖR mycket. Trots att vi lever i ett hyfsat jämställt samhälle lever gamla normer, stereotypa föreställningar och förväntningar kvar. En kvinna som är tydlig och bestämd kallas bossig, dominant och okvinnlig. En kvinna som sätter gränser är besvärlig. En arg kvinna är hysterisk, bitchig eller så har hon mens. En man som gör likadant kallas manlig, tydlig och en bra ledare.

När vi kvinnor ska öka vårt mod, ta mer plats och stå upp mer för oss själva och andra kan motståndet vara tufft, både det inre och yttre. Vi bryter normer och förväntningar. Då är det viktigt att få stöd, verktyg och pepp. Därför har jag gjort kursen Våga mer - lev modigt – med alla verktyg, kunskaper och övningar som jag själv använt för att bli modigare och ta mer plats.I kursen får du också stöd och pepp av mig och dina kursare.

Jag som har gjort kursen heter Maria Gerlofson och har själv fått stärka mitt mod så att jag vågat mer.


Så blev jag modig och varför!

Kolla filmen och få veta vilka vinster jag gjort och du kan göra genom mera mod!


Kursen är igång - ställ dig på väntelistan för nästa kursstart!

Nästa kurs startar 18 september

Skriv upp mig på väntelistan!

"Bygg upp ditt mod är en kurs man blir glad av. Glädje är främjande för modet och Maria utstrålar verkligen glädje och entusiasm i kursens filmavsnitt.

Kursens inspirerande instruktioner och tankeövningar där man uppmanas att reflektera har gett mig nyttiga insikter. Det område jag vill agera mer modigt inom handlar om arbetsrelaterade situationer där jag behöver öva på att utrycka mig tydligare och stå upp för det jag tror på.

Kursens uppdrag hjälper mig att uppmärksamma mitt eget agerande i olika utmanade situationer på jobbet. Jag kan studera mitt beteende liksom utifrån som en antropolog och det känns på något vis befriande.

Formatet med en webbkurs passar mig utmärkt. Att kunna styra takten själv är värdefullt i en tillvaro som inte alltid låter sig planeras.

Jag rekommenderar varmt denna kurs till alla som vill öka sitt sunda livsbejakande mod!"

- Carina Meurlinger, Agil coach

Efter kursen känner du dig fri, stolt och stark. Du är mer nöjd med dig själv och kan sätta gränser på ett sunt sätt. Du tar mer plats och folk lyssnar på dig. Du möts av större respekt – både från dig själv och andra. Du har kraften och verktygen att våga förverkliga dina drömmar och leva det liv du vill. Din självkänsla stärks och på köpet får du mer livsenergi och glädje!

Jag har själv anpassat mig och tystnat, utan att ens vara medveten om det. Det var bara en gnagande känsla av att jag kunde vara mer, att jag ville ta mer plats och stå upp mer för mig själv. En känsla av att glida undan om någon var för hård eller arg, så att jag förminskade mig själv eller situationen. De sidorna kan ibland dyka upp igen. Men numera har jag verktygen och styrkan att hantera dem och inte låta dem styra mitt liv. För mig har självmedkänsla hjälpt, snarare än folk som kaxigt och tufft försökt "peppa" mig att våga med - "just do it".

Det är bra med utmaningar och att träna på nya agerande. Men i grunden är jag övertygad om att självmedkänsla, värme och lekfullhet måste gå hand i hand med all personlig utveckling. Det går inte att kräva mer mod av dig själv. Du behöver hitta din vilja och din längtan, få verktyg och ett varmt och mänskligt stöd för att lyckas. Allt det får du i kursen!

Som din vägledare under kursen stöttar jag dig i att till ett modigare liv. Du får verktyg och övningar som gör att:

 • Du blir mer medveten om vad som stoppar och hämmar dig och vad som får dig att våga. Det gör det lättare för dig att agera mer modigt.
 • Du får distans till kritiska och hämmande tankar så att det är du som styr, inte gamla tankemönster från förr.
 • Du agerar i linje med dina värderingar och önskemål.
 • Du kommunicera så att du når ut med det du vill.
 • Du kan möta olika typer av motstånd, både det inre, men också det yttre i form av jante och olika härskartekniker med mera.


Du sätter dina egna mål med hjälp av verktyg och övningar. Alla verktyg fungerar vare sig du vill bli bättre på att sätta gränser hemma, bli kaxigare på jobbet, förverkliga drömmar eller bli aktiv och påverka i en fråga du brinner för.

Du jobbar själv med kursen och tittar på filmer, reflekterar och gör övningar och uppdrag. Under de första nio veckorna får du stöd från mig på olika sätt, men du har tillgång till kursmaterialet ett år från kursstarten.

Kursen bygger på verktyg från olika psykologiska inriktningar, framför allt ACT, Acceptance and commitment therapy samt från aktuell hjärn-och beteendeforskning. Jag använder även mina kunskaper om coaching och verktyg från teatervärlden.

"Denna kurs i mod är en riktig guldgruva av konkreta tips och bra verktyg som stärker! Jag har ofta hört att jag är så modig. Men med åren försvann modet. Jag har haft så fullt upp med att hjälpa alla andra omkring mig.

Kursen har varit en fullträff. Jag är förvånad över att det blir så positivt, när jag börjar agera mera aktivt, istället för att bara liksom åka med livet. Det går att förändra saker och ting, och jag har förnyat fokus på det som är gott, med ett envist positivt lugn, ett steg i taget.

Jag följer mitt hjärta mer, istället för att ständigt följa andras vilja, står upp mot dumhet, men gör det på ett smart sätt, stressar mindre, vilar i mitt eget inre centrum istället för att jämt dras med på sådant jag verkligen inte vill, är mer eftertänksam.

Jag har börjat skratta mer, fått mer energi, glädje och fokus. Med jävlar anamma & like a boss, the good one, har jag kastat en tung offerkofta (jag inte visste jag hade) och istället tagit på mig supermanteln för att ut och flyga. Jag ska visa dem. Ett steg i taget, ihärdigt i det tysta, som en arbetshäst som målmedvetet steg för steg levererar gott till världen.

Mod på riktigt är att stå upp för sig själv och för andra, ibland i mycket svåra situationer. Att våga göra det obekväma, att mötas av motstånd i syfte att nå något riktigt gott för mig och mänskligheten. Utvecklingen leds av de modiga, kloka, inte av de fega. Att våga bidra med godhet och klokskap till vår tid här på jorden där detta brister är målet. Maria Gerlofson tack för denna grymma kurs!"

- Cia Zingmark, Konsult

Kursen är igång - ställ dig på väntelistan för nästa kursstart!

18 september startar nästa kurs!

Skriv upp mig på väntelistan!

Det här får du:

 • 8 fullmatade kursdelar, med 5-10 avsnitt vardera
 • Flera små hanterbara avsnitt med filmer, inspiration, kunskap, uppgifter och pepp
 • Roliga och utmanande uppdrag
 • Mängder av verktyg
 • Texter och övningar att ladda ner
 • Fem gemensamma träffar på Zoom för att komma igång i början, stötta varandra i mitten och stämma av i slutet av de nio veckorna
 • En sluten facebookgrupp där jag svarar på frågor och lägger ut extramaterial varje vecka under de första månaderna från kursstart
 • Pepp och stöd av dina kursare i fb- gruppen

Du jobbar själv med kursen och tittar på filmerna, reflekterar och gör övningarna och uppdragen. Under de första nio veckorna får du stöd från mig i gruppen och på våra zoomträffar. Sedan har du tillgång till kursmaterialet ett år från kursstarten.Det enda du behöver är en dator, internetuppkoppling, en skrivbok och en penna. Och viljan att ta mer plats och växa.

"Att gå kursen Bygg ditt Mod har hjälpt mig att synliggöra och bryta gamla mönster. Jag ser fram emot att ta tag i livet och uppfylla drömmar. ”

- Anette Andersson, fotograf

Din kursledare


Maria Gerlofson
Maria Gerlofson

Jag har jobbat med personlig utveckling och ledarskap i nära 30 år. Jag är certifierad coach, dramapedagog, civilekonom och skribent. Jag var i flera år chefredaktör på Tidningen PS! Personlig utveckling & psykologi som sedan blev LevaPS!. Jag har också varit coach i Tidningen Hälsa och skriver om aktuella böcker om beteendepsykologi och ledarskap för Tidningen Chef.

Jag har skrivit flera böcker, bland annat Mod- stå upp för dig själv, som kom ut 2010 på Natur & Kultur. Efter att den kom ut har jag föreläst och pratat om mod med mängder av individer och grupper. 2012 utbildade jag mig till ICF certifierad coach och har sedan dess coachat många människor som vill bli modigare på olika sätt. Många av dem jag har mött har varit stressade, det är ett stort hinder för förändring. Därför har också utbildat mig till handledare i stresshantering med ACT, Acceptance & Commitment Therapy. Jag håller regelbundet kurser i stresshantering för grupper ute i olika organisationer.

Jag har även skrivit boken Drömchef eller stressmakare - 9 vägar till hållbart ledarskap, som kom på Libers förlag 2018.

Jag driver företagetAct and Grow och utbildar och coachar individer och grupper i mod, stresshantering och kreativitet. Jag bor i ett hus i Roslagen nära havet!Vanliga frågor


När börjar och slutar kursen?
Kursen startar fyra gånger per år. De första två månaderna från kursstart finns din kursledare med på fem zoomträffar och i facebookgruppen för att svara på frågor och ge extra pepp! Sedan har du tillgång till kursmaterialet i ett år från kursstart för repetition och fördjupning.
Hur länge har jag tillgång till kursen?
Du har tillgång till kursens material i ett år från det att du startar. Men verktygen kan du använda hela livet!
Vad händer om jag är missnöjd med kursen?
Jag vill förstås inte att du ska vara missnöjd. Om du kontaktar mig under de första 30 dagarna efter kursstart får du tillbaka pengarna.
Vad gör jag om jag har frågor under kursens gång?
Ställ i första hand en fråga i den privata facebookgruppen så svarar jag så snart jag bara kan. Eller så ställer du frågan på någon av våra zoomträffar. Är det en mer privat fråga kan du maila mig på [email protected]

Vi behöver fler modiga människor i världen, både för vår egen hälsas skull, men också för samhällets skull! Vi behöver dem som står upp för medmänsklighet och kämpar mot orättvisor. Vi är beroende av dem som är kreativa och vågar tänka nytt och annorlunda.

Det är modiga människor som för utvecklingen framåt och kan skapa en bättre hållbar framtid. Du kan bli en av dem!

Kursen är igång - ställ dig på väntelistan för nästa kursstart!

Nästa kurs startar 18 september

Skriv upp dig på väntelistan!