Be Brave - Lev Modigt

Återta din kraft, dina drömmar och dina gränser. Känn lycka, självrespekt och stolthet i att våga. Åtta veckors utvecklingsprogram för kvinnor.

Längtar du efter att göra och säga det du vill – utan att begränsa dig själv? Vill du stå upp mer för dig själv och sätta sunda gränser? Vill du inte att rädslor ska styra ditt liv och din lycka? Vill du har tillbaka ditt mod och din kraft? Då är det här en kurs för dig!

Det är ingen kurs inplanerad nu! Men du kan ordna det ändå!

Samla ett gäng kvinnor som vill satsa på att utvecklas tillsammans och bli mer modiga. Det kan vara ett kvinnligt nätverk, ett kompisgäng eller en grupp på jobbet.

Maila mig för att diskutera ett upplägg! [email protected]


Ställa dig på väntelista här för att vara garanterad en plats vid nästa kursstart!

Jag har träffat många kvinnor som varit kompetenta och drivna, men som glömt bort sig själva. Det är lätt hänt att anpassa sig och känna in andras förväntningar och behov. Att inte riktigt sätta de där sunda gränserna eller prioritera sig själv. Bakom fasaden finns också rädslan att inte vara tillräckligt bra eller kompetent och rädslan för vad andra ska tycka om du tar mer plats och visar mer av dig själv.

Är du där, låter du den inre kritikern bli alldeles för stark så att du inte tar den plats du skulle kunna ha, eller inte använder hela din kompetens. Med tiden glömmer du bort vad du ville egentligen och vad du behöver. Du tappar din inre kompass så att du varken står upp för dig själv eller andra, så mycket som du skulle vilja. Allt detta gör att du lätt förlorar din energi och kraft. Du längtar efter att känna dig mer levande, mer glad och mer nöjd med hur du lever ditt liv. Du tänker att det är orken som brister - men ofta är det modet. Rädslan för att inte duga, inte få vara med och att bli avvisad ha fått bli så mycket större än modet att leva ditt liv som du vill. Men nu är det dags att ändra på det!

Hör av dig till [email protected] om du har frågor, vill ha coachning eller en workshop om mod!


Hitta tillbaka till dig själv

Kursen Be Brave – Lev modigt bygger din självkänsla och hjälper dig att stå upp mer för dig själv, dina åsikter, behov och önskningar. I kursen visar jag dig hur du får mer mod. Du lär dig att ta mer plats och samtidigt vara ödmjuk och varm. Du får verktyg att inte låta de kritiska tankar störa dig. Du tränar dig i att tala så att andra lyssnar. Du lär dig att sätt justa gränser och hur du hanterar motstånd och folk som vill trycka ner eller förminska dig. Efter kursen har du en annan styrka, en tydlighet och mer energi. Du känner dig modig och har fått en ny superkraft! Din självrespekt ökar och du känner dig full av kraft och mod!

Gruppcoachning, verktyg och övningar

Vi träffas digitalt sex gånger i grupp för att prata om olika ämnen och där jag coachar den som vill. Du får även verktyg, övningar och utmaningar i en kursplattform på nätet. Du får också en gemenskap där vi stöttar varandra till att våga mer och ta mer plats utan att det är på bekostnad av andra. Kursen är en riktig boost i din personliga utveckling!

Är det dags att sluta anpassa dig?

Att vara snäll och duktig är bra, men risken är att du anpassat dig för mycket, tappat dina gränser och känner dig svag, självkritisk och otydlig. Då är det dags för en förändring. Det är dags för dig att sluta anpassa dig till vad andra vill och förväntar sig och i stället ta den plats som är din, där du får vara hela dig själv, med alla dina sidor. På den platsen känner du dig fri, avslappnad och stark.

Så vet du att du behöver mera mod:

 • Du har svårt att sätta gränser på ett sunt sätt
 • Du vet inte riktigt vad du vill eller behöver längre
 • Du är rädd att andra ska komma på att du är en bluff
 • Andra tycker du är modig, men du känner dig inte alls sån
 • Du överpresterar för att känna att du duger
 • Du tycker att det är jobbigt att ta plats och säga vad du tycker
 • Du håller tyst för att folk inte ska tycka du är besvärlig eller jobbig
 • Du anpassar dig ofta och känner in vad folk förväntar sig av dig
 • Du har tappat kraften att stå upp för dina åsikter och idéer
 • Du kan känna att du i vissa lägen är mer av en liten osäker duktig flicka än en stark och vuxen kvinna
 • Du vill inte längre vara tyst och medgörlig

Känner du igen dig i en eller flera punkter? Det är tecken på att du låtit rädslan bli större än modet. I den här kursen ändrar vi på det!

Modiga kvinnor går kursen!

Kvinnor som gått kurs hos mig uppfattas ofta som modiga och drivna av andra. Men själva känner de att de behöver mer mod. De vill tuffa till sig på jobbet, bli mer lyssnade på, sätta gränser i relationer eller förverkliga en dröm. De vill engagera sig och stå upp för sina värderingar. De vill känna att de lever fullt ut och använder hela sin potential!


Varför ska du gå den här kursen?

Din kursledare Maria Gerlofson berättar om sitt mod


"Under kursen har jag gjort många upptäckter. Hur jag, till exempel, kan uppfattas som modig professionellt, men är en riktig fegis i privata relationer. Och hur det kan hjälpa att försöka vara modig i en massa situationer. Det är som att få tillgång till en ny superkraft.

Maria är en duktig lärare. Upplägget är utmärkt, med korta filmer och roliga, tänkvärda övningar som får dig att se nya sidor av dig själv."

- Emma Stenström, Forskare och lärare vid Handelshögskolan i Stockholm

Detta får du

Vi ses för gruppcoachning vid sex träffar som sker kvällstid på zoom. Alla träffar spelas in så du kan titta efteråt om du missar någon eller vill repetera. Träffarna håller på under två månader.

Samtidigt får du övningar och verktyg i en digital kurs. Du jobbar med dem i en enkel och pedagogisk kursplattform. Du tittar på filmer, reflekterar och gör övningar och uppdrag. Jag berättar vad du ska titta på och göra till varje träff vi har. På den plattformen lägger jag även inspelningarna av våra träffar. Materialet har du tillgång till i ett år. Du får också en gemenskap online i en grupp på facebook.

Vi följer de fem steg till mer mod som jag utarbetat under flera år. De bygger på verktyg från olika psykologiska inriktningar, såsom Kognitiv beteendeterapi och ACT, Acceptance and commitment therapy samt från aktuell hjärn- och beteendeforskning. Jag använder även verktyg från teatervärlden och från coachning.

Jag som leder kursen heter Maria Gerlofson och är coach, författare, journalist, pedagog och improvisationsskådespelare. Du kan läsa mer om mig längre ner eller på min hemsida

"Detta är en kurs man blir glad av. Glädje är främjande för modet och Maria utstrålar verkligen glädje och entusiasm i kursens filmavsnitt.

Kursens inspirerande instruktioner och tankeövningar där man uppmanas att reflektera har gett mig nyttiga insikter. Det område jag vill agera mer modigt inom handlar om arbetsrelaterade situationer där jag behöver öva på att utrycka mig tydligare och stå upp för det jag tror på.

Formatet med en webbkurs passar mig utmärkt. Att kunna styra takten själv är värdefullt i en tillvaro som inte alltid låter sig planeras.

Jag rekommenderar varmt denna kurs till alla som vill öka sitt sunda livsbejakande mod!"

- Carina Meurlinger, Agil coach

Du får alltså:

 • Sex gemensamma träffar med gruppcoaching på Zoom på en timme per gång. Första och sista träffen är 1,5 timme. Bara det är värt drygt 13 000:-
 • 8 fullmatade kursdelar, med 5 -10 avsnitt vardera. De ser ut ungefär så här på din kursplattform:
 • Flera små hanterbara avsnitt med filmer, inspiration, kunskap, uppgifter och pepp - ovärderligt
 • Roliga och utmanande uppdrag - kul och inspirerande
 • Mängder av verktyg - ovärdeligt
 • Texter och övningar att ladda ner - på köpet
 • Gemenskap i en sluten facebookgrupp där jag svarar på frågor och lägger ut extramaterial varje vecka under de första månaderna från kursstart. - ovärderlig med en stödgrupp!
 • Pepp och stöd av mig och dina kursare i fb- gruppen

Det enda du behöver är en dator, internetuppkoppling, en skrivbok och en penna. Och viljan att ta mer plats och växa.


Kursen är granskad och godkänd av e-learningspecialist.

"Denna kurs i mod är en riktig guldgruva av konkreta tips och bra verktyg som stärker! Jag har ofta hört att jag är så modig. Men med åren försvann modet. Jag har haft så fullt upp med att hjälpa alla andra omkring mig.

Kursen har varit en fullträff. Jag är förvånad över att det blir så positivt, när jag börjar agera mera aktivt, istället för att bara liksom åka med livet. Det går att förändra saker och ting, och jag har förnyat fokus på det som är gott, med ett envist positivt lugn, ett steg i taget.

Jag följer mitt hjärta mer, istället för att ständigt följa andras vilja, står upp mot dumhet, men gör det på ett smart sätt, stressar mindre, vilar i mitt eget inre centrum istället för att jämt dras med på sådant jag verkligen inte vill, är mer eftertänksam.

Jag har börjat skratta mer, fått mer energi, glädje och fokus. Med jävlar anamma & like a boss, the good one, har jag kastat en tung offerkofta (jag inte visste jag hade) och istället tagit på mig supermanteln för att ut och flyga. Jag ska visa dem. Ett steg i taget, ihärdigt i det tysta, som en arbetshäst som målmedvetet steg för steg levererar gott till världen.

Mod på riktigt är att stå upp för sig själv och för andra, ibland i mycket svåra situationer. Att våga göra det obekväma, att mötas av motstånd i syfte att nå något riktigt gott för mig och mänskligheten. Utvecklingen leds av de modiga, kloka, inte av de fega. Att våga bidra med godhet och klokskap till vår tid här på jorden där detta brister är målet. Maria Gerlofson tack för denna grymma kurs!"

- Cia Zingmark, Konsult

Din kursledare


Maria Gerlofson
Maria Gerlofson

Jag har jobbat med personlig utveckling och ledarskap i nära 30 år. Jag är certifierad coach, dramapedagog, civilekonom och skribent. Jag var i flera år chefredaktör på Tidningen PS! Personlig utveckling och psykologi som sedan blev LevaPS!. Jag har också varit coach i Tidningen Hälsa och har skrivit om aktuella böcker om beteendepsykologi och ledarskap för Tidningen Chef.

Mitt första jobb efter examen var på Tidningen Ledarskap. Sedan dess har ledarskap och hur vi har det på jobbet varit ett av mina största intressen i yrkeslivet.

Jag har skrivit flera böcker, bland annat Mod- stå upp för dig själv, som kom ut 2010 på Natur & Kultur. Efter att den kom ut har jag föreläst och pratat om mod med mängder av individer och grupper. 2012 utbildade jag mig till ICF certifierad coach och har sedan dess coachat många människor som vill bli modigare på olika sätt. Jag har framför allt coachat chefer, projektledare, egenföretagare och ledningsgrupper.

Många av dem jag har mött har varit stressade, det är ett stort hinder för förändring. Därför har också utbildat mig till handledare i stresshantering med ACT, Acceptance & Commitment Therapy. Jag håller regelbundet kurser i stresshantering för grupper ute i olika organisationer. Tillsammans med Anja Lindberg har jag skrivit Coachboken, som kom 2017. Det var en lärobok i coachning utifrån ICF´s dåvarande kärnkompetenser för coacher.

Jag har även skrivit boken Drömchef eller stressmakare - 9 vägar till hållbart ledarskap, som kom på Libers förlag 2018. Sedan dess har jag coachat chefer i och haft workshops om hållbart ledarskap - hur du leder för att din personal ska prestera bra och må bra på samma gång.

Jag driver företaget Act and Grow och utbildar och coachar chefer, team och grupper i mod, ledarskap, stresshantering och kreativitet. Jag bor i ett hus i Roslagen nära havet!Vanliga frågor


När börjar och slutar kursen?
Kursen startar cirka två gånger per år. De första två månaderna från kursstart finns din kursledare med på sex zoomträffar och i facebookgruppen för att svara på frågor och ge extra pepp! Sedan har du tillgång till kursmaterialet i ett år från kursstart för repetition och fördjupning.
Hur länge har jag tillgång till kursen?
Du har tillgång till kursens material i ett år från det att du startar. Men verktygen kan du använda hela livet!
Vad händer om jag är missnöjd med kursen?
Jag vill förstås inte att du ska vara missnöjd. Om du kontaktar mig under de första 30 dagarna efter kursstart får du tillbaka pengarna.
Vad gör jag om jag har frågor under kursens gång?
Ställ i första hand en fråga i den privata facebookgruppen så svarar jag så snart jag bara kan. Eller så ställer du frågan på någon av våra zoomträffar. Är det en mer privat fråga kan du maila mig på [email protected]
Är det inte ego att ta mer plats?
Nej - när du står upp för dig själv får du respekt. Alla kanske inte gillar det du säger eller gör - men det är omöjligt att göra alla nöjda och glada. Är inte du nöjd med dig och ditt liv - hur ska du då kunna vara bra för andra?
Är det inte otrevligt att säga ifrån?
Nej - det beror på hur du gör det. Att säga vad du tycker och tänker, och att säga ifrån när folk är taskiga mot dig eller andra - det är ett sätt att visa vem du är! Att visa dig själv respekt. Naturligtvis ska du välja dina strider, men vem vill bli överkörd och bortglömd? När du sätter gränser får du lättare det liv du vill ha och mår bättre på köpet!
Jag har inte tid nu - kan jag gå sedan?
Visst kan du vänta och se om kursen kommer tillbaka. Jag kan dock inte garantera att den kommer igen. Fråga dig själv om det kan vara så att du faktiskt får mer tid om du lär dig sätta gränser och stå upp mer för dig själv och dina behov? När är det rätt tid för dig? Finns det något du kan göra för att få mer tid nu?
Hur mycket tid tar kursen?
Vi träffas sex gånger på zoom under två månader. Den första och den sista träffen är 90 minuter, de övriga 60 minuter. Träffarna spelas in och läggs i kursplattformen så du kan titta i efterhand om du inte kan vara med. Du lägger din egen ambitionsnivå på övningarna och verktygen till varje träff. Ju mer tid du lägger ner desto bättre resultat får du. Men du har tillgång till kursen i ett år så du kan repetera och återkomma flera gånger.
Måste jag prata på gruppcoachningarna?
Jag tvingar inte någon att prata. Men ju mer du själv bidrar desto bättre resultat kommer du att få. Lider du av bluffsyndrom är det lätt hänt att vara tyst, eftersom du kan tro att de andra är "bättre" än du. Men alla som går kursen är här för att bli modigare och våga mer. Vi är här för att vi behöver stöd. Du kommer märka att de flesta är med och delar och pratar. Men som sagt. Jag kommer inte tvinga någon att dela något om sig själva som de inte vill säga! Jag kommer inte heller sätta betyg på deltagarna och säga om någon är bra eller dålig på att vara modig. Det blir inget värderande från min sida - det kan du vara trygg med. Däremot kan det ligga i ditt intresse att utmana dig själv. <3

"Att gå kursen Bygg ditt Mod har hjälpt mig att synliggöra och bryta gamla mönster. Jag ser fram emot att ta tag i livet och uppfylla drömmar. ”

- Anette Andersson, fotograf

Mer om Maria Gerlofson

Du kan läsa mer om mig, Maria Gerlofson, din kursledare i intervjuer med mig. En del kan kräva att du är prenumerant, ber om ursäkt för det.

Här intervjuas jag om mod-boken i DN

Här intervjuas jag om mod i Expressen.

Här är jag inspiratör för entreprenörer

Här kan du läsa i Tidningen Chef om min bok Drömchef eller Stressmakare


Vi behöver fler modiga människor i världen, både för vår egen hälsas skull, men också för samhällets skull! Vi behöver kvinnor som står upp för medmänsklighet och kämpar mot orättvisor. Vi är beroende av dem som är kreativa och vågar tänka nytt och annorlunda.

Det är modiga människor som för utvecklingen framåt och kan skapa en bättre hållbar framtid. Du kan bli en av dem!

Varför behövs det en kurs i mod för kvinnor?

I största delen av kvinnors liv får vi mest bekräftelse när vi är söta/snygga, snälla och duktiga. Vi ska helst inte ta för mycket plats eller vara FÖR mycket – då kommer kritiken och de elaka kommentarerna. Vi förväntas stå tillbaka, tänka på andra och inte vara "besvärliga". Vi låter ofta andras behov och önskningar gå före de egna och blir experter på att känna in vad andra behöver och vill. Det kan göra det svårt att våga.

Kvinnor uppfostras fortfarande, medvetet eller omedvetet, till att anpassa oss till andra, vara till lags och ta mer hänsyn till andra än oss själva.Trots att vi lever i ett hyfsat jämställt samhälle lever gamla normer, stereotypa föreställningar och förväntningar kvar. En kvinna som är tydlig och bestämd kallas bossig, dominant och okvinnlig. En kvinna som sätter gränser är besvärlig. En arg kvinna är hysterisk, bitchig eller så har hon mens, alternativt är en klimateriekärring. En man som gör likadant kallas manlig, tydlig och en bra ledare.

När vi kvinnor ska öka vårt mod, ta mer plats och stå upp mer för oss själva och andra, kan motståndet vara tufft, både det inre och yttre. Vi bryter normer och förväntningar. Då är det viktigt att få stöd, verktyg och pepp. Det får du i den här kursen!


Kursen är igång - ställ dig på väntelistan för nästa kursstart!